Εγκατάσταση του SuperCollider

Η σελίδα λειτουργεί συμπληρωματικά στο βιβλίο Σύνθεση και Επεξεργασία Ήχου με το SuperCollider που χρησιμοποιεί το SuperCollider ως εργαλείο για την εφαρμογή των τεχνικών σύνθεσης.


Figure1



Σε κάποιες διανομές όπως Ubuntu, Fedora, Puredyne, η εγκατάσταση του SuperCollider μπορεί να γίνει μέσα από τον αντίστοιχο διαχειριστή προγραμμάτων (package manager). Βρες το πρόγραμμα από τη λίστα των διαθέσιμων λογισμικών και εγκατέστησέ το.

Στα Linux ο ήχος περνάει μέσα από το JACK Audio Connection Kit, το οποίο στις πιο διαδεδομένες διανομές μπορεί επίσης να εγκατασταθεί μέσα από το package manager.

Για εγκατάσταση σε Ubuntu από το terminal μπορείς να τρέξεις διαδοχικά μια σειρά εντολών όπως υπάρχουν εδώ.

Σύντομη Περιήγηση

Όταν τρέξουμε για πρώτη φορά το SuperCollider θα δούμε μία εικόνα όπως η επόμενη. Αυτό είναι το περιβάλλον ανάπτυξης του λογισμικού (ή αλλιώς το IDE, integrated development environment1).

Το περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του SuperCollider.

Στην αριστερή στήλη εμφανίζεται ο κειμενογράφος (Εditor) που είναι το μέρος που γράφουμε τον κώδικα και εκτελούμε τις εντολές του προγράμματός μας. Στο επάνω μέρος της δεξιάς στήλης εμφανίζεται το αρχείο βοήθειας (Help Browser) από όπου μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τη σύνταξη της γλώσσας και στο δεξί κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει το παράθυρο ανάρτησης (Post Window) όπου το πρόγραμμα εμφανίζει ποικίλες πληροφορίες, όπως π.χ. αν υπάρχει κάποιο λάθος στον κώδικα που τρέξαμε, αν η μηχανή ήχου είναι ενεργή, κτλ. Στην αρχή οι λέξεις που εμφανίζονται στο post window θα σου είναι ακαταλαβίστικες (@#$%*#), σιγά-σιγά όμως θα αντιληφθείς ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ας δοκιμάσουμε να τρέξουμε μία απλή εντολή. Στην αριστερή στήλη του προγράμματος, κάπου μέσα στο μεγάλο άσπρο πλαίσιο, γράψε μία πρόταση μέσα σε διπλά αγγλικά εισαγωγικά ακολουθούμενη από μία τελεία και το μήνυμα postln. Να, κάπως έτσι:

"this is really easy man".postln

Στη συνέχεια άφησε τον κέρσορα πάνω στη γραμμή που είναι η εντολή και τρέξε τον κώδικα πατώντας [cmd και return] σε Mac ή [ctrl και return] στα Windows. Εναλλακτικά μπορείς να πας στο Μενού > Language > Evaluate Selection, Line or Region. Αν όλα έχουν πάει καλά και δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στη σύνταξη, τότε θα πρέπει να εμφανιστεί η πρότασή που έγραψες στο post window δεξιά. Αυτό ήταν, μόλις έτρεξες το πρώτο σου πρόγραμμα!


Μπορείς να αλλάξεις την εμφάνιση του editor από το Μενού > SuperCollider > Preferences > Editor. Προτίμησε ένα σκουρόχρωμο φόντο διότι είναι πιο ξεκούραστο στα μάτια και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Ρύθμιση των χρωμάτων και της γραμματοσειράς του περιβάλλοντος ανάπτυξης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να φτιάξεις τις δικές σου συντομεύσεις πηγαίνοντας στο Μενού > SuperCollider > Preferences > Shortcuts.

Εξατομίκευση των συντομεύσεων.



  1. IDE: Integrated Development Environment / Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης