Πρόλογος

Συνήθως βαριέμαι τα βιβλία που παρουσιάζουν τη θεωρία ξέχωρα από την πρακτική της εφαρμογή. Ίσως γιατί δεν έχω την υπομονή που χρειάζεται ώστε να περάσω από το στάδιο της θεωρητικής μελέτης στο στάδιο της πρακτικής εξάσκησης. Συχνά προτιμώ να μαθαίνω ανάποδα. Αρχίζω προσπαθώντας να φτιάξω κάτι και καλύπτω τα θεωρητικά κενά που εμφανίζονται καθ' οδόν. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος εκμάθησης. Για αυτό που είμαι βέβαιος όμως είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να απορροφά γνώση, έτσι εδώ αποφάσισα να δουλέψω με τη μέθοδο που μου είναι περισσότερο γνώριμη, παρουσιάζοντας δηλαδή την πρακτική εφαρμογή των τεχνικών σύνθεσης ταυτόχρονα με τη θεωρία. Ελπίζω αυτός ο τρόπος προσέγγισης να σε βοηθήσει να ξετυλίξεις το κουβάρι της σύνθεσης ήχου με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού θα έχεις τη δυνατότητα να ακούς και να πειραματίζεσαι με την κάθε τεχνική μαθαίνοντας ταυτόχρονα και SuperCollider, μία γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται από μουσικούς και καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο και που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει ελεύθερα από το διαδίκτυο.

Στις επόμενες σελίδες έχει γίνει συνειδητή επιλογή να παρουσιαστούν τα θέματα απλοποιημένα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιες ενότητες προσεγγίζονται με μικρότερο βαθμό επιστημονικής αρτιότητας. Βασικό μέλημα είναι να πάρει ο αναγνώστης τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να πειραματίζεται μόνος του προς την κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει χωρίς να δυσκολευτεί με τεχνικές λεπτομέρειες που συχνά κάνουν δύσκολη την κατανόηση απλών διαδικασιών. Θεωρώ ότι κατά τα πρώτα στάδια εκμάθησης ενός γνωστικού αντικειμένου είναι προτιμότερο να δοθεί το βάρος στο να διατηρηθεί ο ενθουσιασμός του μαθητή για αυτό. Το βιβλίο απευθύνεται σε μουσικούς, τεχνικούς ήχου και καλλιτέχνες που προσεγγίζουν το θέμα με δημιουργική διάθεση και που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις βασικές αρχές σύνθεσης και επεξεργασίας ώστε να φτιάξουν τη δική τους μουσική, ηχητικές δομές, εγκαταστάσεις κ.λπ. χωρίς να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο.

«Μα εγώ θέλω να μάθω σύνθεση ήχου, όχι να γίνω προγραμματιστής».

Εντάξει, είναι σεβαστό. Πριν αποφασίσεις να παρατήσεις αυτό που διαβάζεις και να πας για μπίρα θα ήθελα να σε πείσω όχι για το αντίθετο, αλλά για τους λόγους που μπορεί να σου είναι χρήσιμο να μάθεις σύνθεση ήχου χρησιμοποιώντας μία γλώσσα σαν το SuperCollider.

Καταρχάς για να ασχοληθεί κανείς με τη σύνθεση ήχου δεν είναι απαραίτητο να μάθει προγραμματισμό. θα πρέπει να σου πω ότι ούτε εγώ είμαι προγραμματιστής. Αυτό όμως δε με εμποδίζει να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή έως κάποιο επίπεδο ώστε να κατασκευάζω ηχητικές διαδικασίες -και κατ' επέκταση μουσική- που με ένα συμβατικό περιβάλλον εργασίας για ήχο (DAW1) θα ήταν αδύνατες. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε αυτό το βιβλίο να παρουσιάσει τη θεωρία των τεχνικών σύνθεσης και να δώσει παραδείγματα χρησιμοποιώντας τα συνήθη εμπορικά προγράμματα. Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι που κάνουν τη χρήση του SuperCollider αρκετά γοητευτική. Ορίστε μερικοί:

Αν θέλεις λοιπόν να μάθεις για τη σύνθεση και επεξεργασία του ήχου και να παίξεις με το SuperCollider τότε προχώρα παρακάτω. Ο υπολογιστής είναι αρκετά πρωτόγονη μηχανή για αυτά που του ζητάμε να κάνει και μερικές φορές μας εκνευρίζει που δεν καταλαβαίνει τι του λέμε. Μόλις όμως μάθουμε πώς συμπεριφέρεται τότε μπορούμε να φτιάξουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Παρόλο που τα παραδείγματα του βιβλίου αφορούν κυρίως την έκδοση του προγράμματος για MacOS, η βασική δομή του κώδικα για τη δημιουργία ήχου είναι η ίδια σε οποιοδήποτε λειτουργικό. Πληροφορίες για την εγκατάσταση και λειτουργία του SuperCollider καθώς και τον πηγαίο κώδικα των παραδειγμάτων μπορείς να βρεις online στο synthesis.orestiskaramanlis.net.

Από αυτό το σημείο και στο εξής υποθέτω ότι έχεις εγκαταστήσει το πρόγραμμα και έχεις ήδη περάσει 5 λεπτά ώστε να αποκτήσεις στοιχειώδη οικειότητα με το περιβάλλον. Δηλαδή καταλαβαίνεις πού βρίσκεται το κάθε παράθυρο, έχεις ρίξει μία ματιά στα μενού και σου φαίνονται όλα @#$%*#. Βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

Τα κεφάλαια που ακολουθούν είναι γραμμένα σε καθημερινή γλώσσα, χρησιμοποιώντας ελάχιστα μαθηματικά, εστιάζοντας πάντοτε στο ηχητικό αποτέλεσμα κάθε τεχνικής. Η ορολογία παρουσιάζεται στα αγγλικά συνοδευόμενη από την αντίστοιχη ελληνική μετάφραση. Επειδή όμως πολλές έννοιες έχουν καθιερωθεί να χρησιμοποιούνται στη γλώσσα μας στα αγγλικά, κι επειδή είναι περισσότερο βοηθητικό όταν προγραμματίζουμε να γνωρίζουμε την αγγλική ορολογία, συχνά προτιμώ να χρησιμοποιώ τους πρωτότυπους ορισμούς που είναι περισσότερο διαδεδομένοι. Οι ενότητες που περιέχουν στοιχεία σύνθεσης ήχου σε θεωρητικό επίπεδο προπορεύονται από το σύμβολο , ενώ οι ενότητες που πραγματεύονται αποκλειστικά προγραμματιστικά θέματα στο SuperColllider προπορεύονται από το σύμβολο . Φύγαμε!



  1. Digital Audio Workstation (DAW): Είναι (συνήθως) ένα λογισμικό που επιτρέπει την ηχογράφηση, επεξεργασία και δημιουργία ήχου. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν DAW και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από πρόσθετα προγράμματα (plug-ins) που διευρύνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας του ήχου που παρέχει το κυρίως πρόγραμμα.